Zapečené hovädzie so zemiakovou kašou a orieškami

  • 300g duseného hotového hovädzieho mäsa alebo líčok
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 4 šalotky
  • bravčová masť
  • čerstvé bylinky podľa chuti ( tymian, pažítka....)
  • 120ml mlieka
  • 50g masla, soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • hrsť rôznych orieškov ( lúpané pistácie, lieskové oriešky)
  • hrsť najemno nastrúhaného parmezánu
  • mix trhaných šalátov a bylín
ZAPEČENÉ HOVÄDZIE

Udusené líčka alebo iné hovädzie mäso rozoberieme na jednotlivé svalové vlákna – nitky. Oriešky nasekáme najemno alebo podrvíme a zmiešame s najemno nastrúhaným parmezánom.  Zemiaky očistíme , nakrájame a uveríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky scedíme, popučíme s vlažným mliekom a maslom na hustú kašu. Rúru predhrejeme na 200°C. Na masti speníme nasekanú šalotku, pridáme natrhané mäso, nasekané bylinky  a restujeme. Môžeme pridať aj trošku šťavy z dusenia alebo omáčku demi glace. Vznikne nám hustá šťavnatá mäsová zmes, ktorú dobre vychutíme soľou a korením. Zmesou naplníme dno malých zapekacích misiek. Prekryjeme zemiakovou kašou a posypeme nasekanými orieškami s parmezánom. Dáme na 10 -15 minút zapiecť.  Podávame so šalátikom.

Zdroj: kniha Vojtech Artz  „Štyri ročné obdobia“    

Foto: Dušan Křistek