Rýchla sviečková na smotane s brusnicami a slaninovým trhancom

  • 800g hovädzia mäsa na steaky ( krk, flank, roštenka...)
  • 100g údenej slaniny
  • Olej
  • 1 cibuľa
  • 6 ks väčšej mrkvy
  • 3 petržleny
  • kúsok zeleru
  • 2 guličky nového korenia
  • 3 guličky celého korenia
  • 1-2 bobkové listy
  • 4 lyžice bieleho vinného octu
  • smotana 33% podľa potreby
  • 50g masla
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 4 čajové lyžičky brusníc
  • 2 čajové lyžičky hnedého cukru ( alebo podľa chuti)
  • zeleninový alebo mäsový vývar
  • Soľ
  • Citrónová a pomarančová šťava
  • Petržlenová vňať

120g anglickej slaniny

4 vajcia

Soľ

Kypriaci prášok

400ml mlieka alebo podľa potreby

400g múky

RÝCHLA SVIEČKOVÁ NA SMOTANE

Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno ( menšiu časť odložíme na neskôr) a orestujeme na nadrobno nakrájanej údenej slanine dozlatova. Pridáme soľ, hnedý cukor, koreniny . Necháme rozpustiť a zľahka skaramelizovať spolu s horčicou a 2 lyžičkami brusníc. Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme vývarom. Povaríme , dochutíme a dusíme do mäkka.

Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa potreby vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.

Mäso nakrájame na hrubšie steaky a opečieme , ugrilujeme z oboch strán. Odložíme na teplé miesto a necháme odležať a dozrieť alebo vložíme na 7 minút do rúry vyhriatej na 150° C na cca 8 minút. Osolíme a okoreníme. Pri servírovaní použijeme aj koreňovú zeleninu nakrájanú na drobné kocky, ktorú sme si orestovali spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Trhanec: Pekáčik na trhanec musí mať pevné rovné dno. Vytrieme ho olejom a vysypeme múkou. Anglickú slaninku nakrájame na kocky a restujeme na suchej panvici. Oddelíme žĺtky od bielkov. V miske rozmiešame mlieko so žĺtkami, múkou , kypriacim práškom, osolíme a pridáme restovanú , mierne vychladenú slaninku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne pomocou mely zmiešame so žĺtkovou zmesou. Vzniknutú nadýchanú hmotu rozprestrieme do pekáčika . Pečieme v rozohriatej rúre na 170ºC asi 10-15 minút. Po upečení korpus roztrháme na kusy.

Zdroj: kniha Vojtech Artz  „Štyri ročné obdobia“    

Foto: Dušan Křistek