Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno ( menšiu časť odložíme na neskôr) a orestujeme na nadrobno nakrájanej údenej slanine dozlatova. Pridáme soľ, hnedý cukor, koreniny . Necháme rozpustiť a zľahka skaramelizovať spolu s horčicou a 2 lyžičkami brusníc. Zalejeme vinným octom, necháme čiastočne odpariť a až v tomto momente zalejeme vývarom. Povaríme , dochutíme a dusíme do mäkka.
Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa potreby vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.
Mäso nakrájame na hrubšie steaky a opečieme , ugrilujeme z oboch strán. Odložíme na teplé miesto a necháme odležať a dozrieť alebo vložíme na 7 minút do rúry vyhriatej na 150° C na cca 8 minút. Osolíme a okoreníme. Pri servírovaní použijeme aj koreňovú zeleninu nakrájanú na drobné kocky, ktorú sme si orestovali spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Trhanec: Pekáčik na trhanec musí mať pevné rovné dno. Vytrieme ho olejom a vysypeme múkou. Anglickú slaninku nakrájame na kocky a restujeme na suchej panvici. Oddelíme žĺtky od bielkov. V miske rozmiešame mlieko so žĺtkami, múkou , kypriacim práškom, osolíme a pridáme restovanú , mierne vychladenú slaninku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne pomocou mely zmiešame so žĺtkovou zmesou. Vzniknutú nadýchanú hmotu rozprestrieme do pekáčika . Pečieme v rozohriatej rúre na 170ºC asi 10-15 minút. Po upečení korpus roztrháme na kusy.