Hovädzí roštenec Sous-vide, hovädzie ragú so zeleninou, mrkvové pyré, mäsová kroketa z hovädzieho líčka, demi-glace

Roštenec – roštenec odblaním očistíme dobre osolíme upravíme do vhodného tvaru a vložíme do vákuovacieho vrecúška a pripravíme metódou sous –vide pri teplote 56℃/6 hodín.

Hovädzie ragú – Mäso nakrájame na kocky, osolíme a udusíme na cibuľovo-paprikovom základe do mäkka. Počas dusenia pridáme paradajkový pretlak a podlejeme kvalitnejším červeným vínom. Pred koncom dusenia pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu.

Mrkvové pyré – očistenú mrkvu pokrájame na menšie kusy a opražíme na cibuli, podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Rozmixujeme na hladkú kašu a pridáme podľa potreby maslo.

Kroketa z hovädzieho líčka – očistené hovädzie líčka udusíme na zeleninovom základe s pridaním rajčiakového pretlaku a červeného vína. Po udusení mäso vyberieme, pokrájame na malé kúsky/môžeme aj natrhať/, upravíme do tvaru krokety, obalíme vo vajíčkach a v strúhanke. Pred podávaním vyprážame v oleji. Zo základu, ktorý nám ostal po udusených líčkach pripravíme mäsovú šťavu na podlievanie pokrmu.

Mgr. Marek Gajdoš
Člen Prešovského klubu SZKC

HOVÄDZÍ ROŠTENEC