Hovädzí hamburger so zeleninovým reliche, slaninou a čedarom

  • 400g hovädzie mäso 
    (krk, predné 20% tuku)
  • soľ
  • čierne korenie čerstvo namleté
  • olej olivový extra panenský
  • 4 hamburgerové žemle
  • 2 hrste trhaných šalátov
  • 8 plátkov anglickej slaniny
  • 4 plátky syra čedar

 

Zeleninový reliche:

1 paprika čerstvá červená

1 paprika čerstvá žltá

1 menší baklažán

1 menšia cuketa

Olej olivový extra panenský

50g kečupu

1 lyžica Worcesterskej omáčky

3-4 lyžice červeného vinného octu

50g BBQ omáčky

50g sweet chilliomáčky

Soľ

HOVÄDZÍ HAMBURGER

Odblanené mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku vrátane tuku. Mäso vymiešame, ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka a vytvarujeme 4 okrúhle hamburgery. Tesne pred servírovaním opekáme hamburgery na panvici alebo na grile z oboch strán dozlatista, na stupeň prepečenosti – medium. Listové šaláty umyjeme, osušíme a natrháme. Anglickú slaninu upečieme dochrumkava. V miske zmiešame kečup, BBQ omáčku, worcester , vinný ocot, sladkú čili omáčku, soľ a korenie  Umytú, jadrovníka zbavenú papriku nakrájame na pravidelné drobné kocky . Rovnakým spôsobom nakrájame i umyté baklažány a cuketu. Nakrájanú zeleninu opekáme na dobre rozpálenej panvici s troškou olivového oleja( okrem baklažánu) postupne podľa druhu do zafarbenia, vložíme do misy a dochutíme pripravenou omáčkou. Necháme dobre vychladiť. Takto pripravený reliche použijeme do hamburgerov. Žemľu prekrojíme na polovice, prekrojenými stranami ju položíme na gril či panvicu a opečieme ich do zafarbenia. Následne vrstvíme na spodnú časť žemle zeleninový reliche, opečený hamburger s plátkom čedaru, ktorý zapečieme pod grilom. Naň aranžujeme upečený plátok chrumkavej slaniny a natrhané šaláty a opäť reliche. Takto pripravený hamburger priklopíme druhou polovicou opečenej žemle.

Zdroj: kniha Vojtech Artz  „Štyri ročné obdobia“    

Foto: Dušan Křistek