- 400g hovädzie mäso
(krk, predné 20% tuku) - soľ
- čierne korenie čerstvo namleté
- olej olivový extra panenský
- 4 hamburgerové žemle
- 2 hrste trhaných šalátov
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 4 plátky syra čedar
1 paprika čerstvá červená
1 paprika čerstvá žltá
1 menší baklažán
1 menšia cuketa
Olej olivový extra panenský
50g kečupu
1 lyžica Worcesterskej omáčky
3-4 lyžice červeného vinného octu
50g BBQ omáčky
50g sweet chilliomáčky
Soľ
Odblanené mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku vrátane tuku. Mäso vymiešame, ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka a vytvarujeme 4 okrúhle hamburgery. Tesne pred servírovaním opekáme hamburgery na panvici alebo na grile z oboch strán dozlatista, na stupeň prepečenosti – medium. Listové šaláty umyjeme, osušíme a natrháme. Anglickú slaninu upečieme dochrumkava. V miske zmiešame kečup, BBQ omáčku, worcester , vinný ocot, sladkú čili omáčku, soľ a korenie Umytú, jadrovníka zbavenú papriku nakrájame na pravidelné drobné kocky . Rovnakým spôsobom nakrájame i umyté baklažány a cuketu. Nakrájanú zeleninu opekáme na dobre rozpálenej panvici s troškou olivového oleja( okrem baklažánu) postupne podľa druhu do zafarbenia, vložíme do misy a dochutíme pripravenou omáčkou. Necháme dobre vychladiť. Takto pripravený reliche použijeme do hamburgerov. Žemľu prekrojíme na polovice, prekrojenými stranami ju položíme na gril či panvicu a opečieme ich do zafarbenia. Následne vrstvíme na spodnú časť žemle zeleninový reliche, opečený hamburger s plátkom čedaru, ktorý zapečieme pod grilom. Naň aranžujeme upečený plátok chrumkavej slaniny a natrhané šaláty a opäť reliche. Takto pripravený hamburger priklopíme druhou polovicou opečenej žemle.
Zdroj: kniha Vojtech Artz „Štyri ročné obdobia“
Foto: Dušan Křistek