Dusené bravčové líčka s zelerovým pyré a koreňovou zeleninou

Receptúra na 5 porcii:

  • Bravčové líčka 1 kg
  • Cibuľa 300 g
  • Mrkva 500 g
  • Petržlen 500 g
  • Zeler 1 kg
  • Biele víno 1 liter
  • Bobkový list
  • Čierne celé korenie
  • Nové korenie
  • Biele mleté korenie
  • Citrón
  • Smotana 33% 250 ml
  • Maslo 250 g
  • Kryštálový cukor polovica čajovej lyžičky
  • Olej 150 ml
  • Slanina 200 g
BRAVČOVÉ LÍČKA

Pracovný postup:

Bravčové líčka odblaníme a sprudka opečieme na oleji. Vyberieme a dáme bokom do misky. Na tom istom oleji opečieme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen. Poriadne zarestujeme a pridáme líčka. Podlejeme vínom a dolejeme vodou tak, aby boli líčka celé zaliate. Pridáme bobkový list, nové a čierne korenie a dusíme približne 3 hodiny.

V druhom hrnci v smotane do mäkka uvaríme nakrájaný zeler a spolu so smotanou ho rozmixujeme na pyré. Dochutíme soľou a bielym mletým korením.

Trochu mrkvy a petržlenu nakrájame na malé kocky a pomaly glazujeme na masle s kryštálovým cukrom, aby sme dosiahli pekný lesk zeleniny.

Keď sú líčka mäkké, vytiahneme ich zo zeleniny a vzniknutú omáčku rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

Podávame s opraženou slaninou.

Daniel Melicherik

Predseda Bratislavského klubu SZKC a 

Kapitán juniorského národného tímu kuchárov a cukrárov