Bravčová krkovička so šalátom z koreňovej zeleniny, jabĺk a orechov

  • 600g bravčovej krkovičky
  • Soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • olivový olej extra virgine
  • tymian čerstvý
  • 50g masla
  • 4 mrkvy
  • kúsok zeleru ( polovica dávky mrkvy)
  • 2 menšie stonky stopkového zeleru
  • 1 jablko
  • 60g vlašských orechov
  • 80g bieleho hrozna
  • 4 lyžice majonézy alebo podľa potreby
  • 4 lyžice bieleho jogurtu alebo podľa potreby
  • 1 citrón na šťavu
  • 20g cukru alebo podľa potreby
BRAVČOVÁ KRKOVIČKA

Krkovičku očistíme a nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g a zľahka potrieme olejom a osolíme, okoreníme. Kocky opečieme na malom množstve olivového oleja dozlatista, potom pridáme maslo s pokrájanými lístkami čerstvého tymianu. Vplyvom teploty sa maslo spení a krásne zavonia. Lyžicou prelievame voňavým maslom kocky krkovičky a servírujeme. Mrkvu, zeler a stopkový zeler olúpeme a umyjeme. Jablká umyjeme, rozkrojíme a vykrojíme jadrovník. Takto pripravené jablká nakrájame na mesiačiky a vložíme do misky s citrónovou šťavou. Pôsobením citróna rezy jabĺk nezmenia farbu. Mrkvu a buľvu zeleru nakrájame na jemné, dlhé rezančeky, tzv. julienne. Stopkový zeler nakrájame na šikmé jemné plátky, asi 2 mm hrubé. Hrozno umyjeme a jednotlivé bobule pozdĺžne prekrojíme. Časť jabĺk a hrozna si dáme nabok. Zvyšné suroviny vložíme do väčšej nádoby, pridáme majonézu, jogurt, soľ, cukor, mleté čierne korenie a zľahka šalát premiešame, iba obracaním. Až po 10 minútach sa cukor riadne rozpustí, šalát ochutnáme a dochutíme. Hotový šalát uložíme dobre vychladíme.Na vidličku namotáme skrutkovitým pohybom pripravený šalát. Na tanieri tak vytvoríme tri tvary a na každý z nich položíme kocku opečenej krkovičky. Kocky ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a morskou soľou. Jedlo doplníme hroznom, marinovaným jablkom a vlašským orechom.

Zdroj: kniha Vojtech Artz  „Štyri ročné obdobia“    

Foto: Dušan Křistek